honden
Chasse d' abord
 

Hond vermist

Wie schakelt u in, en wat doet u als uw hond vermist wordt.

De eerste keer dat een hond wegloopt, is de paniek groot.  Wat te doen om uw hond terug te vinden? Door jarenlange ervaring met weglopende fauven heb ik inmiddels veel ervaring op dit gebied (en heb ik een wegloopkastje waarin alle essentiŽle documentatie is opgeborgen). Ik geef u een overzicht van instanties die behulpzaam kunnen zijn bij het terugvinden van uw hond. 

Als uw hond na zo’n 3 uur nog niet terug is gekomen, kunt u het beste bellen met:

 • Amivedi, een landelijke vrijwilligersorganisatie die met diverse organisaties samenwerkt en veelal plaatselijke vertegenwoordigers heeft (Dierenasiels,  Politie en Dierenambulance bellen vaak met Amivedi als een hond bij hen binnenkomt. De website van Amivedi geeft aan wie de Amivedi contactpersoon bij u in de buurt is). Aangezien niet iedereen weet hoe een Fauve de Bretagne er uit ziet omschrijft u de hond als een grote voskleurige teckel ( 0900 2648334 of www.amivedi.nl );

 • Dierenasiels in de omgeving;

 • Politie;

 • Dierenambulance;

 • Boswachter;

 • Wandelaars en trimmers in het bos;

 • Eventueel de Raad van Beheer of de rasvereniging (0541535143);

Zorg dat u weet hoe uw hond is geregistreerd: wat is zijn chip of tatoeagenummer?
Noteer zijn bijzondere kenmerken.

Bewaar deze gegevens op een aparte plaats samen met een goede foto van de hond. Als u deze gegevens op moet gaan zoeken als de hond weg is, gaat onnodig kostbare tijd verloren.

In de meeste gevallen loopt uw hond weg tijdens een wandeling als hij een spoor vindt. De meeste fauven geven luid (een jankend geluid) waardoor u hem snel kunt lokaliseren. Vaak komen ze terug naar de plaats waar ze u zijn kwijtgeraakt. Leg hier een kledingstuk met uw geur neer.

Tussen het weglopen en het begin van de zoekactie is vaak een aantal uren gelegen en heeft u niet zicht op de hond gehouden. De vraag is dan welke afstand de hond inmiddels heeft afgelegd. Dit is afhankelijk van onder andere de navolgende factoren:


 • Wat voor spoor volgt de hond?

  Een haas en een ree vluchten vaak in een rechte lijn, terwijl een konijn lussen in zijn vluchtweg legt. Een fauve jaagt op de neus, waarbij het zicht volstrekt onbelangrijk is. De hond maakt zodoende geen afkortingen. Een haas kan in een uur tijd een paar kilometer afleggen terwijl een konijn in dezelfde tijd nauwelijks honderd meter in afstand verwijderd is;

 • Hoe jaagt de hond?

  Er zijn fauven die wel een kwartier op dezelfde plaats ruiken en er zijn honden die onmiddellijk het spoor gaan volgen en daarbij de snelheid van het wild hanteren.

 • Jaagt de hond alleen of jaagt hij met andere honden?

  De ervaring leert dat honden die met andere honden jagen meer terrein afleggen.

 • Geeft de hond luid of is hij een stille jager?

  De meeste fauven geven luid tijdens het volgen van een spoor. Een enkeling is een stille jager. De laatste zijn moeilijk te traceren.

 • Volgt de hond een spoor of is hij gewoon weggelopen

  De laatste categorie is het moeilijkst te traceren. Bij het volgen van een spoor kan men zich concentreren op terreinen waar wild zit en kan men stedelijke gebieden uitsluiten. Ook zal een fauve tijdens het jagen niet snel een rivier of beek oversteken.

 • Aardrijkskundige kennis.

  De praktijk heeft mij geleerd dat de meeste honden een redelijk tot zeer goed richtingsgevoel hebben zodat ze in beginsel na het voltooien van de jacht gewoon weer terug naar huis gaan. In het merendeel van de gevallen zijn mijn honden tijdens de terugreis (die veelal slenterend wordt afgelegd) door de dierenambulance gearresteerd (hetgeen door de hond als een teleurstelling wordt ervaren). Vandaar dat het oneerbiedig is om te zeggen dat een fauve wegloopt. In beginsel is het zijn bedoeling om gewoon weer terug naar huis te gaan!

Als u een auto voor het zoeken gebruikt, gebruik dan niet uw eigen auto omdat hij het geluid van de eigen auto kent. De hond zal op het geluid van de eigen auto afgaan en vaak nog verder afdwalen  doordat u met de auto veel sneller bent en de hond de eigen auto soms op een afstand van 10 km hoort.

Als u de hond roept of fluit, wacht dan geruime tijd of hij terug komt. Vaak hoort hij u wel maar duurt het even voordat hij de benodigde afstand heeft afgelegd.

Bent u genoodzaakt om uw eigen auto te gebruiken, benader dan het terrein van de buitenkant en ga via steeds kleiner wordende cirkels naar de vermoedelijke verblijfplaats van de hond. Zo voorkom je dat de hond achter het geluid van de auto aan gaat en zodoende verder weg komt.

In de praktijk heb ik veel baat gehad bij een stafkaart, schaal 1:25.000. Ook al denk je het terrein goed te kennen, toch heb je veel baat bij een dergelijke kaart. Je ontdekt weggetjes, vennetjes en dergelijke waarvan je het bestaan niet vermoedt. De ANWB verkoopt tegenwoordig per provincie een atlas met stafkaarten. Niet alleen bij een zoektocht naar een weggelopen hond heb je veel plezier van deze uitgave.

Gedurende de schemering en de avond is een goede zaklamp een onontbeerlijke hulp. Tot 500 meter zijn hondenogen zichtbaar.

Maak een flyer van uw hond, zet daarop uw telefoonnummer, en deel die uit (vooral aan mensen met honden) en hang ze op bij punten waar veel mensen komen, zoals de supermarkt, snackbar en benzinepomp.( Haal de flyers weg als de hond terug is).

Beloon de hond uitbundig als hij uit zich zelf terug komt. Bestraf de hond niet (hoe moeilijk het ook is als hij dagen weg is geweest).

Als de hond terug is, vergeet dan niet de hierboven genoemde instanties hiervan op de hoogte te stellen.

Indien u een aanvulling heeft of als u een fout of onvolkomenheid ontdekt wilt u dat dan doorgeven aan:

Disclaimer 

Fauven highlight

Clubactiviteiten