honden
Chasse d' abord
 

Hond vermist

vervolg, Hulpmiddelen GPS


Hulpmiddelen

In de dertig jaar dat ik nu Fauven heb gehad, heb ik de nodige ervaring opgedaan met het weglopen en terugvinden van mijn honden.

Ik heb hierdoor een aantal hulpmiddelen ontdekt die het terugvinden van uw hond kunnen bespoedigen.

Een aantal tips heb ik indertijd al beschreven in het Fauvenbulletin.


Jachthalsbanden

In Frankrijk hebben de meutehonden felgekleurde halsbanden om waarin de naam van de meute is gegraveerd. Ik heb deze banden in Frankrijk besteld en daarin mijn naam en mijn telefoonnummer laten graveren. Omdat mijn honden ook in het buitenland los lopen en ze bij wandelingen niet zien of ze de landsgrens passeren heb ik mijn internationale nummer in de banden laten graveren (0031620001925).

Dit heeft al een aantal keren een telefoontje opgeleverd van een oplettende wandelaar. En het bespaart u telefoontjes met Amivedi en/of dierenasiels.

U kunt deze banden in Frankrijk bestellen bij: www.collier-accessoires-chasse-81.com.

Zorg wel dat de banden strak worden omgedaan zodat de hond niet ergens met de halsband achter vast kan komen te zitten.


Halsbanden met GPS zender

Wij wandelen vaak met onze honden in “Het Leesten” te Apeldoorn omdat een groot deel van dit bos is voorzien van een omheining waardoor honden los kunnen lopen (De clubwandelingen vinden zomers in dit bos plaats).

Desondanks slaagde één van onze honden erin om zich een dagdeel in dit bos te vermaken zonder dat we hem konden vinden. Na 6-7 uren kwam hij uitgerust aangewandeld bij het terras van het Leesten. Onze eerste gedachte was dat hij (moe van het wandelen) gewoon in het bos had liggen slapen.

Pogingen om hem met de andere honden te vinden liepen op niets uit. Over het algemeen reageert een meutehond alleen maar op een andere hond als deze luid geeft. Als dit dan gebeurt dan ben je over het algemeen twee honden kwijt.

Door een trainer van jachthonden werden wij opmerkzaam gemaakt op het bestaan van halsbanden waarin een GPS zender is gemonteerd.

(GPS is van oorsprong een militair navigatiesysteem dat werkt met coördinatiepunten vanuit een satelliet). Alle autonavigatie systemen werken met deze GPS.

Na een zoektocht op Google bleken er twee GPS systemen voor honden te zijn. Het ene systeem was van Garmin (dat o.a. navigatieapparatuur voor zeilers en wandelaars heeft ontwikkeld) en het andere systeem was ontwikkeld door een eigenaar van een Italiaans electronicabedrijf, die ook met meutehonden jaagt. Dit systeem wordt onder de naam BS Planet verkocht.

Bij beide systemen heeft de hond een halsband om waarin een GPS zender is gemonteerd. Dit zendertje heeft de omvang van een klein luciferdoosje en is voorzien van een kleine antenne. De begeleider van de hond heeft een ontvanger die lijkt op een kleine mobiele telefoon die voorzien is van een schermpje waarop de afstand tot de hond en de richting waar de hond zich bevindt wordt weergegeven. Ook vermeldt het scherm of de hond beweegt of dat de hond zich verplaatst.

Daarnaast hebben beide systemen de nodige opties zoals de mogelijkheid om op het scherm landkaarten te projecteren van de plaats waar men zich bevindt of de mogelijkheid om te zien of de hond luid geeft of dat hij een confrontatie met een ander dier heeft (b.v. een zwijn).

Voor het doel waarvoor wij de halsband zochten waren deze opties in onze visie niet nodig. Voor ons waren de richting en de afstand in eerste instantie voldoende om de hond terug te kunnen vinden.

Om het te proberen kozen we uiteindelijk voor het (goedkopere) systeem van BS. In het weekend besloten we het systeem voor de eerste keer te proberen. Coquin de halsband met zender omgedaan en ervoor gezorgd dat de halsband goed strak om zijn hals zat zodat hij niet achter de struiken kon komen vast te zitten.

De ontvanger aangezet en de verbinding met de halsband tot stand gebracht. Daarna Coquin losgelaten. Hij bleek goed te volgen op het beeldscherm. Hij bleek linea recta naar een groot en diep konijnenhol te gaan waar ik hem er bij zijn staart uit kon trekken. Op deze plaats had ik hem zonder het GPS systeem nooit gevonden.

Bij de tweede keer was hij al in het konijnenhol gegaan voordat ik hem vond. Op het beeldscherm zag ik hem bewegen in het konijnenhol. Na enig roepen kwam hij weer uit het konijnenhol. Opmerkelijk was dat het GPS signaal ook werkt als hij onder de grond is.

Ook de derde keer bleek hij weer een konijnenhol ingegaan te zijn. De afstandmeter gaf hierbij aan dat hij een meter onder de grond zat. Na wat roepen kwam hij te voorschijn. Nu is het zaak om hem te leren niet meer in konijnenholen te gaan.

Bij de laatste strandwandeling in Noordwijk had ik Coquin voor de zekerheid maar weer de GPS band omgedaan. Op het strand ging hij vrijwel onmiddellijk met een aantal andere Fauven de duinen in. Op de monitor was echter zichtbaar in welke richting (en op welke afstand) hij zich bevond. Als de afstand redelijk constant blijft zit hij over het algemeen bij of in een konijnenhol.

Na de lunch kon ik hem zonder moeite uit de duinen halen. En ging hij gewoon mee. Ik krijg de indruk dat hij beter is gaan luisteren doordat hij beseft dat hij toch uit de race gehaald wordt. Tot nu toe is hij niet verder dan 1.500 meter bij mij vandaan geweest. Andere Fauven heb ik wel eens 20 km verder op kunnen halen. In ieder geval geeft het je zekerheid dat je weet waar de hond is. Wel moet je de batterijen van de band en de ontvanger iedere keer goed opladen. De band is hierbij het belangrijkste. De batterij en van de band werken ongeveer 24 uur. In deze tijd heb je de hond meestal wel teruggevonden. De batterijen van de ontvanger kunnen ter plekke worden gewisseld.

Doordat je op elk moment weet waar de hond is laat je de hond makkelijker los lopen. Ook bespaar je zoektochten op plaatsen waar de hond in ieder geval niet is.

Op het apparaat van Garmin zijn meerdere halsbanden aan te sluiten. Voor honden die in de meute werken kun je dan bijvoorbeeld zien welke spoor de honden lopen, met welke snelheid ze werken en de onderlinge afstand van de ingezette honden. Ook kun je het apparaat op je computer aansluiten waardoor je achteraf een meutejacht kunt analyseren. Dit is allemaal nog toekomstmuziek.

Indertijd hebben we meer dan 3 maanden naar Ami (die in het hondenbos in Apeldoorn was vermist) lopen zoeken. Als hij een dergelijke halsband (die toen nog niet bestond) om had gehad hadden we hem dezelfde dag nog terug kunnen vinden.


Indien u een aanvulling heeft of als u een fout of onvolkomenheid ontdekt wilt u dat dan doorgeven aan:

Disclaimer 

Fauven highlight

Clubactiviteiten