honden

Chasse d' abord
 

Meutewerk


Door een van de aanwezigen wordt een spoor uitgezet, door een hazenvel aan een touwtje achter zich aan te slepen. Hierbij is het de bedoeling dat het spoor zoveel mogelijk het natuurlijke spoor van een haas nabootst. Dit wil zeggen gebruik maken van de aard van het terrein en het imiteren van het gedrag van een bejaagde haas, zoals het slaan van haken.

Wanneer het spoor is uitgezet, worden de honden losgelaten. Dit kan een groep zijn of een koppel dat ligt aan het aantal aanwezige honden en hun ervaring.Voor eigenaren die voor de eerste keer komen is het ook best spannend om te zien hoe hun hond zich gedraagt.Zo’n nieuweling kan het beste meejagen met een ervaren hond waarvan je weet dat die het goede voorbeeld kan geven.
Het is voor de baas en de toeschouwers geweldig om te zien over wat voor natuurlijke aanleg de basset beschikt
De ervaren hond zal met de neus aan de grond heel geconcentreerd het spoor uitwerken. Soms snel, in galop, en soms langzaam, vooral daar waar het spoor moeilijker is. 
Af en toe zijn ze het spoor bijster en de ervaren hond zal dan zijn best doen om het spoor weer te vinden. Het is de bedoeling dat ze "luid geven" tijdens het speuren, maar op een sleepspoor doen ze dit wat minder dan op een echt spoor.
Aan het eind van het sleepspoor ligt het vel en het vinden ervan is de beloning voor de honden.

Als afsluiting mogen alle honden tegelijk op een spoor en het mooist is het wanneer ze als meute samenwerken. Ze blijven dan bij elkaar en werken gezamenlijk het spoor uit. Door luid te geven op het spoor geeft de basset aan dat hij goed zit, en dit moedigt de andere honden aan om te volgen. De beloning is om als eerste bij het vel aan te komen!
Na afloop wordt het werk van de honden doorgenomen, hun goede punten en ook waar het fout ging.
Vooral de nieuwe honden moeten leren door ervaring en de jonge honden zijn vaak nog snel afgeleid en speels.
Maar als het goed is hebben de honden een heerlijke ochtend gehad, ze konden zich uitleven in het werk waar ze eeuwenlang voor gefokt en gebruikt zijn.

Voor de mensen is het prachtig de honden aan het werk te zien, deskundige uitleg te krijgen over het gedrag van haas en basset. Er kan een wereld voor je open gaan, de wereld van jacht met de brak.
Terwijl de bassets tevreden in de auto liggen, is er tijd voor koffie of iets sterkers en voor een praatje.
 

Voor informatie over meutewerk kunt u contact opnemen met de heer Tans via guidotans@aim.com


Indien u een aanvulling heeft of als u een fout of onvolkomenheid ontdekt wilt u dat dan doorgeven aan:

Disclaimer 

Fauven highlight

Clubactiviteiten