Persbericht van de Raad van Beheer

Coronapuppies welkom bij Kynologenclubs

In veel media is er de laatste tijd sprake van vrees voor de opvang van probleemhonden, de zogenaamde coronapuppies. Honden die werden en worden aangeschaft tijdens de coronapandemie omdat een hond wel zo gezellig is als men veel thuis is. Dat laatste is natuurlijk zo, maar het aanschaffen van een hond is iets waar men goed over zou moeten nadenken en waarvoor men na lang oriënteren een verantwoorde fokker uitkiest met kennis en zorg voor het ras. Deze fokker zal zich er zelf ook van verzekeren dat een puppy uit zijn of haar nestje, bij een goed gezin terecht komt. De meeste puppy’s van rashondenfokkers zijn niet de hiervoor genoemde probleemhonden. Bovendien, mocht een puppy echt niet handelbaar zijn of uiteindelijk toch niet passen binnen het gezin, dan zal de fokker graag de nieuwe eigenaar met raad en daad bijstaan.

In coronatijd ging en gaat dit anders. Men kocht een puppy op zijn leuke snoet (vaak impulsief) en ging ervoor. Vaak gaat dit goed, maar steeds meer komen de probleemgevallen naar boven. Als een pup een jaar lang geen adequate opvoeding krijgt, gaat hij zijn eigen gang en dan kan de eigenaar het erg moeilijk krijgen.

De Raad van Beheer adviseert eigenaren van een ‘probleemhond’ (vaak aangeschaft via Marktplaats bij een niet aangesloten fokker of op een ‘boerderij’) contact op te nemen met een Kynologenclub in de buurt.
Op deze link van de Raad van Beheer staan de kynologenclubs. Zij weten vaak een goede maatwerkoplossing te bieden.