Aanschaf

Als u er over denkt een Fauve aan te schaffen, dan vindt u meer informatie op deze pagina.

Aanschaf van een pup
Bij onze vereniging is een aantal fokkers aangesloten. Wij raden u aan om via één van deze fokkers een pup te kopen. Deze fokkers houden zich aan het verenigingsfokreglement. Hierdoor weet u dat de fokker bewust bezig is met de bescherming en verbetering van de gezondheid en de goede ras- en karakterkenmerken van de Fauve.

Wachtlijst
Wie kiest voor een pup zal geduld moeten hebben. Onze fokkers hebben wachtlijsten.

Als u een pup wilt, dan adviseren wij u om verschillende fokkers te bezoeken en zo tot een besluit te komen bij wie u op de wachtlijst wilt en kunt komen.

Goed om te weten
U kunt bij onze verenging niet terecht voor pupbemiddeling en prijsbepaling van een pup. Evenmin bemiddelen wij bij herplaatsing van Fauven. U kunt hiervoor contact opnemen met een fokker.

Aanschaf van een oudere hond
Schaft u een oudere Fauve aan, kijk dan goed naar de socialisatie. Zeker bij de aanschaf van een Fauve uit het buitenland is het goed om te weten dat in Frankrijk prachtige honden worden gefokt, maar dat ze voornamelijk voor de jacht worden ingezet. Deze honden en pups worden bijna altijd in kennels buitenshuis gehouden.

Aanschaf van een Fauve uit het buitenland
Krijgt u een hond uit het buitenland aangeboden of bent u van plan zelf een Fauve (pup/volwassen) te halen? Zorg dan dat de Fauve bij het passeren van de grens:

  • gechipt is (alleen voor honden geboren vóór 3 juli 2011 is een tatoeage genoeg).
  • minstens 21 dagen van tevoren de rabiës enting heeft gehad. Aangezien een pup pas op 12 weken voor rabiës geënt kan worden kan een pup dus niet voor 15 weken de grens over.
  • een officieel Europees dierenpaspoort heeft (daarin staan ook alle entingen en het nummer van de chip of evt. nog de tatoeage).

Import van een Fauve uit Frankrijk
Fauven die uit het buitenland naar Nederland komen, komen meestal uit Frankrijk. Komt uw Fauve uit Frankrijk, let er dan op dat u van de verkoper de volgende documenten krijgt:

  • In de Carte d’Identification moet staan dat u de nieuwe eigenaar bent. In Frankrijk zijn honden verplicht geregistreerd bij het I-CAD (Identification des Carnivores Domestique – zie ook i-cad.fr).
    Voordat een wisseling van eigenaar in het stamboekregister van de SCC (Société Centrale Canine) kan plaatsvinden moet eerst de registratie bij het I-CAD worden gewijzigd. Let er dus op dat de hond bij het I-CAD op uw naam en adres is geregistreerd. Is dit nog niet gebeurd dan kunt u dit zelf doen door op het I-CAD formulier van de verkoper (let er op dat deze zijn handtekening heeft gezet) uw gegevens als nieuwe eigenaar in te vullen en dit naar het I-CAD te sturen. U ontvangt dan een nieuw formulier op uw naam en adres.
  • Pedigree of Certificat de Naissance of liever nog de Export pedigree (zie laatste alinea).
    In Frankrijk krijgt een rashond eerst een stamboeknummer en een Certificat de Naissance. Na 12 maanden wordt door een keurmeester beoordeeld of de hond aan de rasstandaard voldoet (confirmation) waarna de hond een tweede stamboeknummer en de definitieve stamboom (Pedigree) krijgt.

Zoals hierboven aangegeven zorgt u er eerst voor dat uw Fauve bij het I-CAD op uw naam geregistreerd is. Om uw hond bij de Raad van Beheer naar het Nederlandse stamboek over te zetten moet u eerst de pedigree (of het Certificat de Naissance) naar de Société Centrale Canine sturen met het verzoek dit om te zetten naar een export pédigrée (meer leest u hier). Pas nadat u de export pedigree ontvangen heeft kunt u de hond bij de Raad van Beheer aanmelden (meer leest u hier). 

Heeft u vragen over de import van een Fauve uit Frankrijk? Stuur dan een e-mail naar ons secretariaat.