Kampioensclubmatch

Ieder jaar organiseert de vereniging in september een kampioensclubmatch. Een ervaren keurmeester wordt uitgenodigd om uw hond te keuren.  Na de keuringen krijgt u een keurverslag mee.

Wat is een kampioensclubmatch?
De Kampioensclubmatch (KCM) is een hondenshow waaraan uitsluitend de Basset Fauve de Bretagne deelneemt. De Fauves worden gekeurd op een aantal punten: zijn of haar exterieur (uiterlijk), het gedrag en de gezondheid van de hond. De keurmeester die de honden keurt, is speciaal daarvoor opgeleid en weet alles van de specifieke raskenmerken van de Fauve. Dit jaar is de heer Yves-Marie Jousset (FR) onze keurmeester.
Honden nemen deel in een bepaalde (leeftijds)klasse: 

 • Jongste puppyklas (4 tot 6 maanden)
 • Puppyklas (6 tot 9 maanden)
 • Jeugdklas (9 tot 18 maanden)
 • Tussenklas (15 tot 24 maanden)
 • Open klas (vanaf 15 maanden)
 • Gebruikshondenklas (vanaf 15 maanden)
 • Fokkersklas (vanaf 9 maanden, door exposant gefokt)
 • Kampioensklas (vanaf 15 maanden)
 • Veteranenklas (vanaf 8 jaar)

Hoe verloopt een kampioensclubmatch?
Bij aankomst op het terrein waar onze KCM gehouden wordt meldt u zich bij de tafel van ons secretariaat. Hier ontvangt iedere deelnemer een badgehouder met startnummer(s). Dit nummer moet u in de ring zichtbaar bij u dragen. Graag na de keuring uw badgehouder inleveren bij het secretariaat.
Tijdens de KCM worden ‘s ochtends eerst de reuen gekeurd beginnend met de jongste puppyklasse. Van alle klassen wijst de keurmeester een nummer 1 tot en met 3 aan. Alle teven en reuen die in hun klasse nummer 1 zijn geworden strijden uiteindelijk om de titel Beste Teef of Beste Reu. Vervolgens wordt uit de Beste Teef en de Beste Reu uiteindelijk de ‘beste van het ras’, de Clubmatch Winnaar gekozen (met uitzondering van de Fauves uit de jongste- en puppyklasse, zij komen niet in aanmerking voor de titel ‘beste van het ras’, maar strijden om de titel Beste (jongste) Pup.

Raad van Beheer
De KCM wordt georganiseerd onder auspiciën van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. Aangezien het een officiële wedstrijd is zijn er Kampioenspunten te verdienen. Het bijzondere van de KCM is dat er – bij voldoende deelnemers – dubbele punten te verdienen zijn ten opzichte van een ‘normale’ hondenshow. De beste reu en beste teef krijgen ieder 2 CAC punten voor de titel Nederlands Kampioen. Voor de beste jeugdreu en jeugdteef valt er voor elk 1 jeugdpunt te verdienen voor de titel Nederlands Jeugdkampioen en voor de beste veteranenreu en teef is er 1 veteranenpunt voor de titel Nederlands Veteranen kampioen te behalen.

Wat kunt u zoal verwachten in de ring?
Er zijn eigenlijk 3 dingen die u en uw Fauve moeten kunnen laten zien in de ring:

 • Staan en betasten.
  U moet uw hond in staande stand kunnen zetten. Daarnaast moet de keurmeester uw hond kunnen betasten. Hij/zij zal dan voelen hoe de hond in elkaar zit en hoe de vacht van de hond is.
 • Gebit tonen.
  De keurmeester kan het gebit van de hond willen zien, in sommige gevallen doet de keurmeester dit ook zelf. Zorg er dus voor dat uw hond zijn tandjes wil laten zien.
 • Gangwerk tonen.
  Er zijn een 3-tal figuren die gelopen kunnen worden, dit zijn: een rondje door de ring, een driehoek of een rechte lijn heen en terug. Zorg ervoor dat de hond aan de kant van de keurmeester loopt (meestal aan uw linkerkant), zodat de keurmeester vanaf de binnenzijde van de ring de hond goed kan zien; dus voorkom dat u tussen de keurmeester en uw hond in gaat staan/loopt.

Vraag eventueel de fokker van uw Fauve om hulp/advies of volg van tevoren een aantal ringtrainingen bij een kynologenclub bij u in de buurt.

Wat is handig om mee te nemen naar de KCM?

 • Dierenpaspoort van uw Fauve
 • Een rustplaats voor de hond. Denk bijvoorbeeld aan een bench waar de hond zich even kan terugtrekken. Een Clubmatch is vaak een lange en overweldigende dag voor honden. Uw hond de hele dag op sleeptouw meenemen kan ervoor zorgen dat hij/zij overprikkeld raakt.
 • Eten en drinken voor de hond. Zorg ervoor dat uw hond te allen tijde beschikt over drinkwater. Daarnaast kunt u ervoor kiezen voertjes te gebruiken in de ring.
 • Showlijn/jachtlijn/normale halsband met riem (geen tuigje of iets vergelijkbaars!).
 • Makkelijk schoeisel om op te kunnen lopen in de ring. Flapperende jassen of hakken zijn niet heel ideaal.
 • Poepzakjes.
 • Een stoel. Indien u eventjes rustig bij uw hond op de plaats wilt zitten of bij een ring wilt gaan kijken, dan is het raadzaam om een (klap)stoeltje mee te nemen.
 • De clubmatch vindt buiten plaats. Neem zelf eventueel een partytent/zonnescherm mee: zowel handig om te schuilen tegen de zon als de regen. Er is voldoende ruimte voor iedereen.

Mocht u voor of tijdens de clubmatch nog vragen hebben, kunt u altijd terecht bij het secretariaat.

Hoe meld ik mijn Fauve aan voor de KCM?
U kunt uw Fauve eenvoudig zelf direct inschrijven op de website van OlineDogShows www.onlinedogshows.eu. Maak eerst een account aan en registreer vervolgens uw hond(en). U wordt gevraagd uw persoonlijke gegevens in te voeren en bij het registreren van hond het chipnummer van uw Fauve. Verder moet u de stamboom van uw Fauve uploaden. Vervolgens kunt u zich inschrijven voor de KCM. Op de website kunt u in de Prijslijst de kosten terugvinden per klasse. Bij inschrijven van meerdere honden wordt automatisch een korting per hond in mindering gebracht. Bovendien krijgen leden een korting bij de inschrijving, de code voor deze korting kan worden opgevraagd bij de organisatie van de KCM door een e-mail te sturen naar clubmatch@fauvedebretagne.nl.

Hieronder staat een overzicht van de afgelopen Clubmatches met daarin de uitslagen, keurverslagen en foto’s.